Mijn aquaria - een kort verhaal van avontuur tot fascinatie.

Mijn kennismaking met aquaria en aquaristiek begon eigenlijk al in mijn kindertijd. In eerste instantie was het mijn vader die er zich mee bezighield, terwijl ik slechts een aandachtige toeschouwer van zijn activiteiten was. Af en toe mocht ik hem helpen bij bepaalde taken en zo deed ik ervaring op. Ik herinner me een hangende glazen overloopfilter aan de zijkant van het aquarium, aangedreven door een zoemend geluid, en verlichting met gewone gloeilampen.

Aquaristiek trok mijn aandacht waarschijnlijk vanwege de diversiteit ervan. Het feit dat je uren voor het aquarium kunt doorbrengen (dit is belangrijk) en door observaties altijd een andere situatie ziet, maakt het boeiend. Groeiende planten, voortplantende vissen (paaien en de zorg voor het nageslacht) kunnen de aandacht trekken van menigeen en zelfs dienen als een interessante les in de biologie van een gesloten ecosysteem. Vooral wanneer het aquarium goed wordt onderhouden - een taak die natuurlijk aan de verzorger, de aquariaan, is toevertrouwd.

Op een gegeven moment in mijn avontuur met huiselijke aquaristiek, beïnvloed door bepaalde externe prikkels, ruilde ik mijn versleten aquarium in voor een nieuwe. Samen met de vervanging van het aquarium zelf werden ook de apparatuur zoals filter, verwarming en verlichting vernieuwd. Bovendien moest ik een nieuwe afdekking maken. En zo nam ik de verantwoordelijkheid voor het aquarium over.

In januari 2006 kocht ik een nieuw aquarium. Het is, eigenlijk nog steeds, een aquarium met een inhoud van 63 liter. Voor details over dit aquarium en de resultaten van mijn werk tot nu toe, kun je hier kijken. Het staat nog steeds onder mijn toezicht (voornamelijk op het gebied van onderhoud en techniek), maar het is nog steeds bij mijn ouders.

Ikzelf ben echter verhuisd en besloot mijn enthousiasme voor aquaristiek wat uit te breiden. Ik kocht een op maat gemaakt aquarium met een inhoud van 360 liter, en alle stappen van de installatie ervan (van het initiële ontwerp tot de start) besloot ik hier te documenteren. Of het nu veel of weinig is - voor mij is het helemaal voldoende - op zijn minst hoop ik dat dit op dit moment het geval is.